Hoe hoort het eigenlijk?

Weet jij ‘hoe het hoort’? Of kan je dat niks schelen? Toch zul je waarschijnlijk zonder het te beseffen een aantal etiquetteregels van je ouders hebben meegekregen. Zoals de deur voor iemand openhouden of ‘dank je wel’ zeggen wanneer je iets krijgt. 

 

Lekker duidelijk

Het woord etiquette komt uit het Frans en betekent feitelijk ‘opschrift op een voorwerp’. Vanaf de 15e eeuw tot in de 19e eeuw was het gebruikelijk om voor een feest of ontmoeting met iemand van adel, een kaartje uit te delen waarop stond aan welke gedragsregels je je moest houden. Bijvoorbeeld hoe je de koning moest aanspreken en of je een prinses wel of niet recht in de ogen mocht kijken. Verder waren er per situatie regels over het soort kleding dat gedragen mocht worden tijdens en welke dansen er op een bal wel en niet gedanst mochten worden. 

 

Aan de ene kant een heel gedoe om al die regels uit je hoofd te leren, maar aan de andere kant super makkelijk want het was voor iedereen duidelijk wat wel en niet mocht. Hoefde je nauwelijks meer over na te denken. 

Foei!

Af en toe ging het mis. Dan vergat iemand een van de regels en sprak per ongeluk tegen de koning zonder dat deze hem een vraag had gesteld. Schande!!! Gelukkig was er wel ook een mooi Frans woord voor zo’n foutje: een faux pas. 

 

Tegenwoordig weten we wel zo ongeveer wat de belangrijkste regels zijn, maar toch kun je soms in een situatie terechtkomen waarin je ineens voelt dat je niet precies weet hoe je je hoort te gedragen. In een heel chique restaurant bijvoorbeeld of op een bruiloft. Dan zou zo’n kaartje met regels toch best wel weer handig zijn.

 

Een paar voorbeelden:

Een wijnglas hou je vast aan de steel.

Eten doe je met je vork links en je mes rechts.

Een dame laat je als man voorgaan bij een deur, maar als man ga jij haar voor op de trap.

Voor een ouder iemand of een zwangere vrouw sta je op in het openbaar vervoer.

Op een verjaardag en bruiloft feliciteer/bedank je eerst de gastvrouw/heer voor je iets anders gaat doen.

Lelies mag je alleen op een begrafenis aan iemand geven.

Naar iemand wijzen is ook heel onbeleefd.

 

Het is handig om voor dat soort situaties de gedragsregels te kennen. Vraag er eens naar bij je ouders of, als zij het ook niet weten, iemand anders die het je kan leren. Scheelt je misschien toch een paar rare blikken en een vervelend gevoel de volgende keer dat je uit eten gaat. 

Sociale etiquette van nu

Je denkt misschien dat etiquette iets is dat in deze tijd absoluut niet meer nodig is, maar ook nu willen mensen graag afspraken maken over gewenst- en ongewenst gedrag. Mag je bijvoorbeeld iemand nog appen na half twaalf ‘s avonds? Mag je iemand die ouder is dan jij zomaar met ‘je’ aanspreken? Mag je een telefoongesprek voeren terwijl je aan het afrekenen bent bij de kassa? Is het beleefd om een WhatsApp te beantwoorden terwijl je met iemand anders aan het praten bent?  

 

Bij gebrek aan een boekje met regels, is het eigenlijk het beste om jezelf als uitgangspunt te nemen. Hoe zou jij behandeld willen worden als je in de schoenen van de anders stond. Behandel iedereen zoals je zelf het liefste behandeld wil worden en dan kun je bijna geen ‘faux pas’ begaan.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: