Welke invloed heeft roken eigenlijk op het milieu? (Spoiler: veel)

Als ik naar mijn werk fiets, doe ik dit het liefst zonder muziek. Dit is namelijk het perfecte moment om mezelf de tijd te geven om over dingen na te denken. En zo nu en dan schieten er wel eens levensvragen door m’n hoofd als ‘zou roken eigenlijk ook slecht voor het milieu zijn?’. Ik ging op onderzoek uit en kwam een artikel tegen waarin uitgelegd werd dat roken inderdaad slecht is voor het milieu (surprise). En dat zette mij aan het denken. Want we zijn tegenwoordig zo erg op de hoogte van wat de mensen allemaal kapot maken in de natuur – we weten dat er door palmolie heel wat bomen gekapt worden, dat vlees eten slecht is omdat de dieren veel co2 uitstoten en dat er heel wat water verspild wordt door voeding. Waarom weten zo weinig mensen dan eigenlijk dat roken ook heel slecht voor het milieu is?

Blijkbaar staat elk pakje sigaretten dat je per dag rookt, gelijk aan twee gekapte bomen per week. En voor de mensen die een beetje om de natuur (en zichzelf) geven, is dat natuurlijk weer een extra reden om te stoppen met roken. Eigenlijk is dat sowieso al een goed idee, want als we longarts Wanda de Kanter mogen geloven, is één trekje van een sigaret al net zo slecht als een hele sigaret roken. En ik moet eerlijk toegeven dat ook ik één zo’n trekje soms best een goed idee vind. Achteraf gezien helaas niet meer. Dus hoe meer redenen om te stoppen, hoe makkelijk dit misschien wel wordt.

De feiten op een rij

  • Jaarlijks worden er 6,25 biljoen sigaretten gerookt. Laat dat even bezinken, want dat zijn er behoorlijk wat;
  • Van alle tabak gaat 80% naar sigaretten. De rest hiervan verdwijnt in sigaren, pijp en andere rookwaar;
  • Hiervoor is 7.500.000.000 kilo tabak voor nodig;
  • Om de tabak te verbouwen, is 4,3 miljoen hectare grond nodig. Dat is een stuk grond dat iets groter is dan Nederland;
  • Dit wordt gebruikt in 124 landen, waarvan de meeste landen ontwikkelingslanden zijn.

Foto: Pixabay

Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties is de tabaksindustrie een van de meest milieuvernietigende landbouwactiviteiten. De tabak wordt namelijk op intensieve manier geteeld en er wordt een grote hoeveelheid aan chemicaliën gebruikt om de tabaksplanten te beschermen tegen ongedierte en ziekten. Maar veel van deze chemicaliën zijn zo slecht voor mensen en milieu, dat ze in welvarende landen verboden zijn. Dit is dan ook een belangrijke reden waarom tabak vooral in ontwikkelingslanden wordt geteeld.

En dat is nog niet eens alles: tabaksplanten putten de landbouwgrond sneller uit omdat ze meer stikstof, fosfor en kalium uit de grond halen. Daarnaast hebben de tabaksplanten meer kunstmest nodig, wat weer slecht is voor het milieu.

Ontbossing voor tabak

Om al die tabaksplanten te laten groeien én te laten drogen (tabak moet eerst gedroogd worden voordat het verkocht kan worden) worden er behoorlijk wat bossen gekapt. China is ’s werelds grootste tabaksproducent en is goed voor 18% van de totale ontbossing. In Malawi zorgt China zelfs voor 70% van de ontbossing. Om de tabak van 300 sigaretten te laten drogen, dit zijn zo’n 14 pakjes sigaretten, is gemiddeld één boom nodig. Rook je een jaar lang een pakje per dag, dan zorg je ervoor dat er 26 bomen per jaar gekapt worden.

Tabak = ongezond

Ja, dat tabak ongezond is om te roken hoef ik je waarschijnlijk niet uit te vertellen. Maar wist je dat het telen van tabak ook hartstikke ongezond is? Niet alleen omdat er chemicaliën bij gebruikt worden die slecht zijn, maar ook de tabak zelf is ongezond. Een veelvoorkomende ziekte is Green Tobacco Sickness, waarbij nicotine door de huid wordt opgenomen en leidt tot nicotinevergiftiging. Dit gebeurt vooral bij de arbeiders die de verse groene tabak aanraken. In Malawi, een land dat bijna volledig leeft van de tabaksindustrie, is de nicotinehoeveelheid van kinderen die in de tabaksindustrie werken gelijk aan dat van iemand die 50 sigaretten per dag rookt.

Bron: https://www.ondertussen.nl/welke-invloed-heeft-roken-eigenlijk-op-het-milieu/


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: