Waterpijp roken, is dat net zo slecht voor je als gewoon roken?

Waterpijp roken ziet er heel gezellig uit. Toch is het ongezonder dan het roken van sigaretten en minstens zo verslavend.

Filtert het water de rook?

Nee. De rook stroomt door het water, maar wordt niet gefilterd. De schadelijke stoffen komen dus gewoon in je longen terecht.

Schadelijke stoffen

Als je waterpijp rookt, krijg je dus dezelfde schadelijke stoffen binnen als wanneer je een sigaret zou roken. Bijvoorbeeld nicotine, koolmonoxide, teer, en zware metalen. Ook als je fruittabak gebruikt!

Bovendien rook je een waterpijp veel langer dan een sigaret: je neemt meer trekjes. Daardoor komen er dus ook meer schadelijke stoffen in je longen terecht. Bekijk ook het filmpje op Rokeninfo.nl.

Hoeveel jongeren roken waterpijp?

UIt een landelijk onderzoek uit 2012 blijkt dat 23% van de jongeren tussen 10 en 19 jaar minimaal één keer een waterpijp heeft gerookt. Bij 15-19 jarigen was dat in 2012 44%.

Risico's van de waterpijp

Naast de gevolgen van het roken van tabak, heeft het roken van een waterpijp nog meer risico's:

  • Van de koolmonoxide die je inademt, kun je hoofdpijn krijgen en duizelig worden. Het roken van de waterpijp kan zelfs bij eenmalig gebruik leiden tot koolmonioxidevergiftiging.
  • Als je de waterpijp deelt met anderen, heb je kans op infectieziekten zoals herpes (koortslip) en de ziekte van Pfeiffer.
  • Rokers van de waterpijp inhaleren dieper doordat het water de rook afkoelt en daardoor de luchtwegen minder irriteert.
  • Ook meeroken van de waterpijp is schadelijk.

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: