Schokkend! Sigaretten bevatten dezelfde stoffen als gifgas, accu’s en condooms

Roken is slecht. Dat weten we inmiddels allemaal wel. Maar wat is er dan precies zo slecht aan? Even de feiten op een rij:

1: Sigaretten bevatten meer dan 400 giftige stoffen zoals:

Teer: hecht zich aan de trilhaartjes in de longen, waardoor ze minder goed functioneren en je uiteindelijk last krijgt van benauwdheid.

Koolmonoxide: hierdoor kan het bloed minder goed zuurstof opnemen, waardoor je  conditie en algehele gezondheid afneemt. Bovendien beschadigt het de bloedvaten.

Arseen: wordt onder meer toegepast in mierengif.

Benzeen: schokkend: wordt ook gebruikt in chemische wapens als napalm.

Cadmium: is ook te vinden in batterijen en accu’s.

Formaldehyde: is ook bekend als ontsmettingsmiddel en bestanddeel van verf.

Nitrosaminen: oorden onder andere gebruikt bij de productie van ballonnen en condooms.

Methanol: ook een bekende brandstof voor gevechtsvliegtuigen en raketten.

Waterstofcyanide: Algemeen gebruikt als industriële pesticide.

2: Roken is duur:

Een pakje sigaretten kost € 6,70. Dat is € 0,34 cent per sigaret. Als je er 5 per dag rookt kost je dat € 1,68 per dag, € 11,73 per week, € 50,40 per maand en € 609,96 per jaar. De meeste rokers steken echter wel 10, 15 of 20 keer per dag een sigaret op, waardoor het financieel al snel op € 2.438,80 per jaar neerkomt. Daarvan kun je ongeveer 4 keer op vakantie. En tel daar ook nog maar even de kosten voor extra tandarts- en doktersbehandelingen bij op, aangezien rokers vaker ziek worden dan niet-rokers.

3: Je wordt er nogal onaantrekkelijk van

Je haar wordt dof, je huid wordt grauw, je tanden en vingers geel. Niet alleen ziet het er onaantrekkelijk uit; voor een niet-roker stink je ook nog eens een uur in de wind. Daarnaast gaat je conditie achteruit en sta je al snel bovenaan de trap te hijgen en te hoesten als een oude kerel. Minder zichtbaar maar niet onbelangrijk is dat je vruchtbaarheid verminderd. Niet echt aantrekkelijk voor een mogelijk toekomstige partner. Niet-rokers hebben tot slot 5 keer minder rimpels op latere leeftijd dan rokers.

4: Je gaat er dood aan

Niet meteen en niet iedereen wordt ziek, maar roken verkort de levensduur met gemiddeld 8 jaar. Dagelijks sterven er in Nederland ongeveer 50 mensen aan de gevolgen van roken. De lijst met aandoeningen is echt eindeloos maar de meest bekende en meest dodelijke zijn:

  • Hartinfarct en trombose. Door stollingen van het bloed ontstaan bloedproppen in de aderen. Hierdoor kan zuurstof niet langer door het hart stromen en staat het hart uiteindelijk stil.
  • COPD. Dit is een longaandoening waardoor je steeds moeilijker adem kunt halen to je uiteindelijk helemaal niet meer zelfstandig kunt ademen.
  • Kanker. Roken veroorzaakt diverse soorten kanker zoals keel- en mondkanker, blaaskanker, nierkanker en slokdarmkanker. De meest bekend is longkanker. 1 op de 10 gematigde rokers en 1 op de 5 zware rokers sterft aan longkanker.

Conclusie

Roken is echt zinloos, onaantrekkelijk en ongezond. Helaas is het ook ontzettend verslavend. Als je eenmaal begonnen bent, raakt je brein zo afhankelijk dat je 101 smoezen verzint om maar te blijven roken. Niet goed maar wel begrijpelijk. Beter begin je er dus helemaal niet aan. Ben je al verslaafd maar heeft dit artikel je aan het denken gezet? Ga dan nu naar http://www.nustoppenmetroken.nl/ of neem contact op met je huisarts. Er is nooit een ‘goed’ moment om te stoppen. Het beste moment is zo snel mogelijk.

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: