Alles over blowen

Wat is blowen?

Blowen is het roken van wiet of hash. Wiet (marihuana) wordt gemaakt van de gedroogde toppen van de Cannabis- of Hennepplant en hash is gemaakt van samengeperste hars van de Cannabis- of Hennepplant. De wiet of hash kan op verschillende manieren worden gebruikt. Meestal wordt het, gemengd met tabak, tot een sigaret gerold (joint) of met een hashpijpje of waterpijp gerookt. Het kan ook worden meegebakken in een taart of cake (spacecake) of gedronken worden als thee.

Wat doet blowen met je?

Van blowen word je high of stoned. Het effect kan enorm verschillen per persoon en per soort wiet of hash. Ook de manier waarop je Je voelt je ontspannen. Alles lijkt wat langzamer te gaan. Als je high wordt kun je je heel blij gaan voelen, maar als je stoned bent voel je je juist vooral heel moe of zwaar. Vaak moeten mensen heel erg lachen wanneer ze high zijn, ook als er in principe niets grappigs gebeurt. Verder verhoogt het je eetlust. Je krijgt ontzettende trek in zoete dingen. Dit wordt ook wel ‘de munchies’ genoemd. Je bent minder geremd en je gedachten zijn minder gefocust. In het slechtste geval kun je ook heel angstig worden of in paniek raken.

Is blowen verslavend?

Wiet en hash is lichamelijk gezien niet verslavend. (De eventuele tabak waar het mee vermengt wordt trouwens wel!) Het gevaar van verslaving is vooral mentaal. Je raakt gewend aan het ontspannen gevoel en gaat het daardoor steeds moeilijker vinden om de wereld op de ‘normale’ manier te ervaren. De behoefte om te verdoven wordt steeds sterker. Te vaak blowen kan voor problemen zorgen doordat je minder geconcentreerd bent en je (school)werk hieronder kan lijden.

Is blowen goed voor je gezondheid?

In principe niet. Zeker niet wanneer je de wiet mengt met tabak. Het is wel zo dat de werkzame stof in wiet, THC, een pijnstillende werking heeft. Het vermindert de spanning in de spieren en kan misselijkheid tegengaan. Daarom wordt wiet of wietolie ook medicinaal gebruikt door mensen met ernstige ziektes of chronische pijn. Dit gebeurt echter altijd onder begeleiding en op recept van een arts.

Is blowen gevaarlijk?

Niet persé. Net als met veel dingen in het leven is het pas slecht wanneer je er teveel van gebruikt en er onverantwoordelijk mee omgaat. Blowen wordt afgeraden voor iedereen onder de 18. Daarboven kan het in principe geen kwaad als je heel af en toe een jointje rookt. Heb je het nog nooit gedaan en wil je het een keer proberen? Zorg dan dat je op een plek bent waar je je prettig voelt met mensen die je vertrouwt. Neem twee of drie trekjes en wacht zeker vijf minuten voor je meer neemt. Zo kun je beter inschatten wat het effect bij jou is. Hou er rekening mee dat teveel blowen de ontwikkeling en werking van je hersenen op de lange termijn negatief beïnvloed. Dit kan problemen veroorzaken in je ontwikkeling.

Is blowen verboden?

Onder de 18 is het bezit van softdrugs verboden. Boven de 18 mag je maximaal 5 gram op zak hebben en alleen voor eigen gebruik. Het doorverkopen van hash of wiet is verboden. Je mag het daarom ook alleen kopen bij erkende coffeeshops. Blowen in de openbare ruimte (buiten) is soms verboden wegens overlast. Dit kan per gemeente verschillen. Op het telen van wiet staan forse straffen. In een woning mogen nooit meer dan vijf wietplanten aanwezig zijn. Meer planten kan een gevangenisstraf opleveren of hoge boetes maar in ieder geval heb je daarna een strafblad.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: