Valentijnsdag: hemel of hel?

14 Februari is de dag van Sint Valentijn. Wie dat is weet eigenlijk niemand maar op een of andere manier is het in de loop der jaren ook de dag geworden waarop we de liefde vieren. En dan vooral de geheime liefde. Op die dag mag je iemand een kaartje sturen met een hartje en een lieve boodschap, zonder dat je je naam eronder hoeft te zetten. Lekker makkelijk. En dan maar hopen dat jij ook iets krijgt.

Gek is dat toch; het hele jaar geef je geen moer om de brievenbus, terwijl je op 14 februari ineens als een hondje hijgend op de mat zit te wachten op de postbode. Want als er niks komt voelt dat als een enorme afwijzing.

Complot

Post is eigenlijk een beetje een vergeten groente, behalve met Kerst en Valentijnsdag. En daar zou best eens een complot-theorietje achter kunnen zitten. Let op!

Veel feestdagen zijn ontstaan vanuit een historische achtergrond. Kerst had iets met heidenen en de geboorte van Jezus terwijl met Pasen de kruisiging van Jezus wordt herdacht. Maar met Valentijnsdag wordt helemaal niks herdacht of gevierd. Net als elke dag op de kalender heeft de Paus deze dag ooit uitgeroepen als dag van deze heilige. Dat heeft echter niks met liefde te maken. Vervolgens zijn er allerlei verhalen en legendes die beweren dat Valentijnsdag voortkomt uit een oud heidens gebruik om ongetrouwde mannen en vrouwen te koppelen. Maar ook hier is geen bewijs voor.

Slimme marketing

Veel geloofwaardiger is de theorie dat een of andere grote wenskaartenfabrikant uit Amerika (we noemen geen namen) de verkoopcijfers enorm zag dalen en daar niet gelukkig van werd. Wat is er dan slimmer om mensen een leuke nieuwe feestdag te geven waarop ze allemaal kaarten moeten sturen. Dat is nog eens een succesvolle reclamestunt!

Ga iets leuks doen

Laat je dus niet gek maken als je geen kaart krijgt. Het zegt namelijk niks behalve dat je stille liefde weigert mee te doen aan al die commerciële gekkigheid.

Je kunt dus ook gewoon denken: zoek het uit met je Valentijnsdag en gewoon iets leuks gaan doen met je vriendinnen. Die stille liefde zal gewoon het lef moeten vinden om het recht in je gezicht te zeggen.


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: