Welke sport past bij jou?

Dat sporten gezond is weet iedereen. Dat het meestal ook leuk is, weten ook veel mensen. Maar welke sport het beste bij je past...tja, hoe kom je daar eigenlijk achter?

Veel kinderen beginnen al op jonge leeftijd met een sport omdat hun ouders dat belangrijk vinden. De keuze is dan vaak ook al door de ouders gemaakt op basis van een sport die zij leuk vinden. Dat hoeft niet erg te zijn want wellicht vind jij die sport uiteindelijk ook wel hartstikke leuk en blijk je er ontzettend goed in te zijn. Toch zijn er ook veel jongeren die uiteindelijk stoppen met sporten omdat ze er geen zin meer in hebben of liever hun tijd besteden aan andere dingen. 

Welke sport het best bij je past hangt af van een aantal factoren. Dat zijn onder andere:

  • ben je een teamspeler of niet
  • je lichaamsbouw en fysieke gesteldheid
  • tijd en locatie
  • het doel dat je wilt bereiken

Team of liever (semi-)solo

Vind jij het vooral leuk om onderdeel te zijn van een team, dan zijn er een heleboel teamsporten die misschien bij je passen zoals voetbal, basketbal, hockey of honkbal.

Heb je niet zo’n behoefte aan al die mensen om je heen dan zijn er ook een heleboel alternatieven die je in een klein groepje, met zijn tweeën of zelfs in je eentje kan doen. Denk bijvoorbeeld aan tennis, (kick)boksen, schaatsen, zwemmen, ballet/dans of hardlopen.

Wat past bij je lichaam

Sommige sporten vereisen vooral snelheid, andere zijn meer gebaseerd op kracht. Als je korte spieren hebt, dan ben je vaak goed in kortdurende krachtoefeningen (iets zwaars optillen of een korte sprint maken). Lange spieren zijn weer meer geschikt voor duurprestaties. Lange afstanden zwemmen of rennen bijvoorbeeld. Als je snel geblesseerd raakt moet je een sport zoeken waarbij je je kracht gebalanceerd kan verdelen in plaats van steeds plotselinge krachtuitbarstingen te maken. 

Tijd en locatie

Als je het hartstikke druk hebt en je bent vaak van huis, dan is de verplichting van een sportclub waarbij ook competitie wordt gespeeld misschien niets voor jou. Als het team op je rekent moet je klaar staan en kun je niet na een zwaar avondje stappen afhaken. Het is dan prettiger om een sport te kiezen die je kan uitvoeren op elke tijd en elke plaats dat het jou uitkomt. Hardlopen is hier een goed voorbeeld van.

Wat is je doel

Veel mensen sporten omdat ze het leuk vinden. Veel mensen zitten bijvoorbeeld op voetbal omdat hun vrienden daar ook zitten en ze behalve voetballen ook allemaal andere leuke dingen samen doen. Ook kan winnen een motivatie zijn. Als je graag ergens de beste in bent, is sport natuurlijk een mooie manier om dat te bewijzen. Veel anderen doen het omdat ze willen afvallen. Ze richten zich met de sport niet zozeer op het spelelement, maar meer op hun lichaam en de resultaten die ze kunnen behalen. Dan zijn er nog veel mensen die sporten voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Sporten werkt goed tegen stress en kan een uitlaatklep zijn voor opgebouwde emoties. Sporten maakt daarnaast je lichaam sterker en zorgt dat je hart en vaten gezond blijven.
 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: