Klaar voor je examenjaar

Geen paniek! Je kunt dit!

Dat is in ieder geval een goed begin van dit artikel.

 

Kun je je nog herinneren dat je voor het eerst de brugklas binnenstapte? Hoe klein en onbenullig je je toen voelde? Inmiddels ben je weer de grootste, de oudste en de wijste...toch? Maar nu is het moment gekomen om te bewijzen dat al die kennis die de docenten met veel pijn en moeite hebben geprobeerd in jouw hoofd te krijgen, er ook nog uit kan komen. Je eindexamens gaan beginnen.

 

We hebben een aantal tips om succesvol je eindexamens in te gaan

Ja, waarschijnlijk weet je dit allemaal al, maar omdat het gewoon wel werkt, zetten we ze toch nog even op een rijtje.

 

1: zorg dat je goed uitgerust bent

Ga op tijd naar bed en probeer zeker 8 uur slaap te krijgen per nacht. Feesten is leuk maar je hebt straks twee maanden zomervakantie, dus stel het even uit. Gebruik ook geen drugs of alcohol tijdens je examenperiode. Het heeft een negatieve invloed op je capaciteit om te leren. Lekker saai maar wel uitgerust.

 

2: begin ruim op tijd met leren

Ja natuurlijk kun je de avond van tevoren beginnen en volkomen gestresst tot half drie met zere ogen en je neus in een boek zitten en de volgende dag uitgeput en onzeker je examen ingaan. Je kunt ook drie weken van tevoren vast beginnen en elke dag een half uurtje per vak nemen. Kort herhalen, nieuwe stof leren, nog een keer herhalen en klaar. Als je dat elke dag doet, ga je fluitend je examens in

 

3: weet wat je moet doen.

Op het laatste moment ontdekken dat je geen idee hebt welke hoofdstukken je moet leren en welke aantekeningen daarbij horen, geeft stress. En niet elke docent is bereid om het speciaal voor jou nóg een keertje door te nemen. Let dus tijdens de lessen goed op wat je moet leren en schrijf dit duidelijk en leesbaar op in je agenda of notitieboek.

 

4: neem het serieus maar ga niet teveel lopen stressen.

Sommige jongeren raken van het woord ‘examen’ alleen al in paniek. Het gevoel te moeten presteren legt zo’n grote druk dat ze aan niets anders meer kunnen denken en zich zelfs lichamelijk ziek gaan voelen. Dat is absoluut niet nodig. Vertrouw op jezelf en op je kennis. Je kunt dit. En als je een vraag even niet weet, wil dat niet zeggen dat je moet opgeven. Ga gewoon door. Heb je echt heel veel last van faalangst, bespreek dit dan met je huisarts of vertrouwenspersoon op school.

 

5: leer nooit langer dan 1,5 uur zonder pauze

Je hoofd kan maar een beperkte hoeveelheid kennis opnemen. Daarna moet je even uitrusten en iets anders gaan doen voor je verder gaat. Na ieder uur tien minuten pauze werkt uitstekend. Sta op, strek je benen, ga even naar buiten en neem wat te drinken of eet een appel. Probeer ook af en toe even een ander vak te pakken en pas later weer terug te keren naar het eerste vak. Zo kun je ook beter testen welke kennis goed is blijven hangen en welke niet. 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: