It’s all about me.

Er bestaat een oud verhaal over een mooie jonge man die op een dag zijn eigen weerspiegeling zag in het water van de rivier. Hij raakte zo gefascineerd door zijn eigen spiegelbeeld dat hij niet meer kon stoppen met kijken. Hij werd verliefd op zichzelf. Een onmogelijke liefde, want hoe hij ook probeerde, kussen of omhelzen kon hij zichzelf niet. Uiteindelijk boog hij diep voorover om zichzelf te kussen, viel in het water en verdronk.

Zijn naam was Narcisus en zijn naam werd het symbool van een persoonlijkheidsstoornis genaamd narcisme.

Van mensen met narcisme wordt onder meer gezegd dat ze een gebrek aan inlevingsvermogen hebben, niet in staat zijn kritiek te verdragen en in contact met anderen vooral bezig zijn zichzelf belangrijk te maken.

Van ‘wij’ naar ‘ik’

Je grootouders en overgrootouders zijn opgegroeid in een maatschappij waar zelfliefde niet gewaardeerd werd. Jezelf belangrijk maken of opvallend gedrag vertonen werd als raar en ongepast beschouwd. Je ouders zijn echter van een generatie die steeds meer behoefte had om zichzelf te ontwikkelen. Om hun eigen persoon te zijn met een eigen mening en eigen keuzes. De behoefte aan ‘wij’ en het belang van het passen in een groep, werd steeds meer vervangen door een focus op ‘ik’ en de behoefte zich te onderscheiden van een groep.

Teveel moeite

Tegenwoordig is het daardoor normaal om te mogen zeggen wat je denkt en te zijn wie je wilt. Dat heeft een hoop goeds gebracht maar er is ook sprake van een doorslaand effect naar jongeren die niets anders meer belangrijk vinden dan hun eigen behoeftes en het verheerlijken van hun persoonlijkheid en uiterlijk.

Je ziet dit terug in de grote hoeveelheid selfies (liefst met filters om imperfecties mee te verbergen) en weerstand om iets te doen dat ‘moeilijk’ of ‘saai’ is. Je ziet het bijvoorbeeld ook in de het grote personeelstekort in de zorg. Jongeren hebben geen zin meer om voor iemand anders te zorgen. Ze worden liever beautyvlogger of rapper. Iets dat veel aanzien, aandacht en geld oplevert.

Zoek de balans

Samenleven in een maatschappij betekent dat je niet alleen goed voor jezelf zorgt maar ook voor anderen in de omgeving. Dat klinkt een beetje tuttig maar om het te snappen is het goed om te bedenken hoe jij het vindt wanneer iemand jouw fiets omgooit om de zijne te kunnen pakken. Of wanneer iemand niet op komt dagen op een afspraak omdat hij of zij een beetje moe was. Het wordt nog erger wanneer jij na een ongeluk op de grond ligt en omstanders zich om je heen verdringen; niet om te helpen maar om foto’s te maken voor Insta.

Hoewel jouw geluk terecht belangrijk voor je is, is het dat ook voor anderen. Hou daar rekening mee. Wees niet te beroerd om af en toe eens iemand te helpen. Het maakt niet alleen de wereld een stuk leuker, maar jou ook een leuker mens.

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: