Nederlands Kampioenschap Karting

De gebroeders Westerlaken rijden al geruime tijd mee op het hoogste niveau in de karting van Nederland. Rick Westerlaken staat op dit moment 2e in de DD2 klasse (klasse met 2 versnellingen). Jordy Westerlaken staat 5e in de Rotax Max Senioren (automaten klasse). We hebben een aantal vragen gesteld aan Jordy Westerlaken. 

Jordy is begonnen met karten toen hij 11 jaar was. Hij heeft toen leren rijden op de kartbaan in Den Burg. Ook reed hij wedstrijden op Texel. Toen hij mee deed aan wedstrijden op Texel  waren er meestal maar twee andere deelnemers. Hij reedt vaak een hele ronde voor de rest.

Toen zijn broer, Rick Westerlaken, al een aantal jaren Nederlands kampioenschappen reed, is hij ook begonnen met wedstrijden op nationaal niveau. De afgelopen 3 jaar is hij terecht gekomen in een competitief startveld. Hij rijdt nu in een Rotax Max Senior (vanaf 16 jaar). Hij staat op dit moment 5de in het overall klassement met nog 2 wedstrijden te gaan.

Jordy combineert het karten met 5 HAVO op de OSG de Hogeberg. Het karten neemt wel veel tijd in beslag. Meestal gaat Jordy een weekend van te voren een dag naar het circuit om alvast te trainen. Het dichtstbijzijnde circuit ligt vlak naast Eindhoven. Dit is dan ook een hele onderneming en dit neemt de hele dag in beslag. Ook moet hij de vrijdag voor een raceweekend vrij nemen van school, omdat hij al op donderdag avond heengaat. Hierdoor mist hij vaak feesten van vrienden of andere leuke dingen maar je moet er wat voor over hebben.

Jordy krijgt vrij van school omdat hij zijn sport op het hoogste niveau beoefend. Wel moet hij zorgen dat zijn huiswerk altijd op tijd af is en hij moet goede cijfers halen. 

 

Hoe ziet een raceweekend er uit.
Op vrijdag is het vooral de kart afstellen en op zaterdag worden de laatste kleinigheidjes afgewerkt. Op zaterdag in de namiddag is ook de kwalificatie, daaruit wordt bepaald op welke startpositie je  zondagochtend staat. Jordy is tevreden als hij na de kwalificatie een top 6 plaats heeft gehaald. 

Zondagochtend is er eerst een korte vrije training om te kijken of de kart nog steeds goed op de baan ligt en alles naar behoren werkt. Kort daarop volgen de wedstrijden. Per klasse worden er drie manches verreden waarin je punten kan halen. Degene die aan het eind van de drie manches de meeste punten heeft verzameld is natuurlijk de winnaar. In de races zelf heeft Jordy er vaak nog wat meer moeite mee, omdat de mensen waartegen hij rijdt meestal meer ervaring hebben dan hij. Dit komt omdat de meesten al karten op hoog niveau, vanaf dat ze acht jaar oud zijn. Jordy is op zijn 14e pas echt begonnen met karten op hoog niveau.

Jordy hoopt dat hij nog een plaats kan winnen in het overall klassement. Maar hij is nu ook al tevreden met een 5de plaats omdat hij pas 2 jaar in de Rotax Max Senioren rijdt.

Jordy stelt elk weekend een doelstelling om zichzelf meer gefocust te houden. Dit jaar heeft hij nog geen top 3 plaats weten te bemachtigen in de wedstrijden, maar hij streeft ernaar om volgend jaar minstens één keer in de top 3 te eindigen. 

 

Wil je de activiteiten van de racende broers volgen? Kijk dan op: https://www.facebook.com/westerlakenracing/


Ook interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: