Jongeren en ouders werken samen aan voorlichting

Op Texel hebben jongeren en ouders het initiatief genomen om samen te werken aan het organiseren van objectieve en ‘open minded’ voorlichting over veilig alcohol- en drugsgebruik. L!M!TS (de jongeren) en L!M!TS XL (de ouders) spreken jongeren aan op hun eigen verantwoordelijkheid en zetten nadrukkelijk in op informatieoverdracht, om zo het risico van misbruik te verminderen.

 

Het doel van de samenwerking is om het onderwerp alcohol en drugs nadrukkelijker op de kaart te zetten op het eiland. Ouders vinden het nogal eens lastig om over dit onderwerp in gesprek te gaan met hun kinderen; dat taboe willen L!M!TS en L!M!TS XL graag doorbreken. Bovendien ervaren ouders groepsdruk: wat doe je als de ouders van vriendjes het wel goed vinden dat hun kinderen drinken of blowen? Belangrijk is dat ouders goed kunnen signaleren wanneer het drank- en/of drugsgebruik van hun kinderen overmatige vormen aanneemt en dat zij leren hoe zij dit bespreekbaar kunnen maken. Uiteindelijk moeten alle inspanningen ertoe leiden dat het totale gebruik van drugs en alcohol door jongeren op Texel afneemt.

 

Bewezen succesvol

Hiertoe heeft een groep van acht Texelse jongeren zich verenigd onder de naam L!M!TS. Zij variëren in leeftijd van de 16 en 20 jaar. Door in gesprek te gaan met jongeren, goodies en flyers uit te delen, alcoholvrije shotjes en cocktails aan te bieden en leuke testjes en quizzen af te nemen, willen zij jongeren informeren en adviseren over alcohol en drugs, op een manier die jongeren aanspreekt. Juist omdat zij dezelfde leeftijd hebben als de doelgroep, is de aanpak (bewezen) succesvol. Zij kennen de leefwereld van hun leeftijdsgenoten, spreken dezelfde taal en jongeren spiegelen zich aan elkaar als het gaat om gedrag omtrent drank- en drugsgebruik. Het team zoekt jongeren op tijdens evenementen, in het uitgaansleven, op zonnige dagen op het strand, en op andere plekken waar jongeren zijn.

 

Bewustwording

De groep L!M!TS XL bestaat uit negen ouders (vier vaders en vijf moeders) die als doel hebben om het gebruik van alcohol en drugs door de Texelse jeugd terug te brengen en de bewustwording te laten groeien door goede informatie te geven. Daarvoor gaan zij in gesprek met ouders, nemen zij enquêtes af, delen zij goodies en flyers uit, en spreken zij ouders aan waar zij kunnen. De ouders en de jongeren zijn herkenbaar aan hun speciale outfit voorzien van L!M!TS-logo. Beide groepen worden voor hun taak getraind door Young 4 Ever, Brijder Jeugd Texel en Unity. De samenwerking tussen ouders en jongeren is zeer succesvol op Texel, en nodigt uit om ook elders in de regio te gaan inzetten.

 

Lid worden

L!M!TS en L!M!TS XL zoeken nog meer jongeren en ouders om mee te doen/lid te worden. Lijkt het je wat? Meld je dan aan via limitsxl@gmail.com.

Je kunt ze ook volgen en liken via facebook: www.facebook.com/limitstexel

 

 


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: