Wat is Fast Fashion en wat is hier slecht aan?

Onlangs opende de grootste Primark van Nederland in Amsterdam. Dat betekent dat er zo’n 20.000 vierkante meters aan goedkope kleding te vinden is in het hart van de hoofdstad. Lekker goedkoop shoppen, zou je denken. Maar niet iedereen is daar zo blij mee. Want steeds meer mensen beginnen in te zien dat zoveel goedkope kleding helemaal niet goed voor het milieu en de mensen kán zijn. Want hoe erg moeten de werkomstandigheden van alle mensen in de fabrieken wel niet zijn? En daarom zijn er steeds meer mensen die opkomen tegen de hele ‘Fast Fashion’ trend.

 

 

Fast Fashion is het kopen van goedkope kleding, die je snel weer zult vervangen voor nieuwe kleding. De Primark is hier een heel goed voorbeeld van. Want zij verkopen veel kleding die vaak van minder goede kwaliteit is, waardoor jij het na een paar keer dragen eigenlijk al weer weg kunt gooien. Of je gooit het zelfs zonder te dragen weg, omdat je het kocht ‘omdat het toch zo goedkoop was’.

 

Het is een stuk beter om iets duurdere kleding te kopen waar je langer iets aan hebt. Op langer termijn niet alleen voor je portemonnee, want goedkoop is duurkoop, maar ook voor het milieu. Want wist je dat kleding behoorlijk bevuilend is voor het milieu? Om een kilo katoen te produceren is al zo’n 10.000 kilo water nodig. En daarnaast is het ook veel beter voor de mensen die werken in kledingfabrieken. Want uiteindelijk betalen wij voor de werkomstandigheden van de mensen die de kleding produceren.

bron: Unsplash

Hoe kun jij hier iets aan doen?
Om hier iets tegen te doen, is het allereerst beter om geen (of in ieder geval minder) goedkope kleding te kopen, want als jij het blijft kopen, moet het geproduceerd blijven worden. Een aantal andere tips:

 

1. Plan eens in de zoveel tijd of per seizoen een moment om je kast op te ruimen
Houd dan alleen de kleding die je écht gaat aantrekken. Als je niet zeker weet of je bepaalde kledingstukken nog gaat dragen, hang ze dan binnenstebuiten op in je kast. Als ze na een paar maanden nog steeds zo hangen, weet je dat je ze weg kunt doen.

 

2. Doneer kleding
Met alle kleding die jij wegdoet, kun je anderen vaak nog blij maken. Vraag aan familie of vrienden of ze het willen hebben of gooi het in een kledingbak zodat jouw kleding een nieuw leven kan krijgen.

bron: Flickr/franalcald96

 

3. Ga op zoek naar goede tweedehands kleding
Er zijn veel spijkerbroeken die al heel lang bestaan en alsnog van goede kwaliteit zijn. Op deze manier betaal je niet veel geld voor kwalitatief goede kleding.

 

4. Wacht tot je weer geld hebt en koop iets duurdere kleding
Waarschijnlijk wil je per se nieuwe kleding op het moment dat je geen geld hebt, en kies je daarom al snel voor goedkope kleding. Maar vergeet niet dat de kwaliteit van deze kledingstukken vaak erg slecht is. Wacht daarom nog even met kopen en koop dan iets dat van betere kwaliteit is.

 

5. Kies kwalitatief goede basics
Met bepaalde basics zul jij de rest van je leven blij zijn. Denk aan een simpel t-shirt of een mooie trui. Investeer hier daarom ook in!


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: