Vrijwilligerswerk: wat, hoe en waarom?

Velen denken er misschien regelmatig over na, maar ondernemen geen actie om er iets mee te doen. Ik heb het over: vrijwilligerswerk. Want wat, hoe en waar moet je dit doen? Toch is het belangrijk om die eerste stap te zetten, want je helpt hier niet alleen jezelf maar ook de maatschappij mee.

Maar wat is vrijwilligerswerk precies?

Onder vrijwilligerswerk wordt werk gezien dat je doet zonder betaling. Het betreft een werkzaamheid dat vaak in het belang van de maatschappij, waar je geen geld mee verdient en je gewone baantje niet vervangt.

Soorten vrijwilligerswerk

Het eerste wat je jezelf moet afvragen is: wat vind ik belangrijk? En of dat nou dierenwelzijn, ouderen, vluchtelingen, kinderen of de voedselbank is, het is belangrijk dat jij er belangstelling voor hebt. Het moet bij je passen.

Daarbij is vrijwilligerswerk in alle soorten en maten beschikbaar. Je kunt er zelf voor kiezen om dit op vaste dagen of af en toe te doen. Daarbij kun je ervoor kiezen om dit eenmalig te doen, of juist vast. Bij Nederland Cares kun je in een agenda vol activiteiten zelf beslissen wat je gaat doen én wanneer je dat doet. Zo kun je een groep allochtone vrouwen leren hoe ze moeten fietsen, of de voedselbank helpen met het sorteren van de boodschappen die ze ophalen. Dit kan doordeweeks, in het weekend en ’s avonds.

Daarnaast zijn er diverse andere sites waar je een kijkje op kunt nemen. Als je vrijwilligerswerk wil doen wanneer het jou uitkomt, dan kun je het best een kijk op dagvacatures. Is een groepsklus meer jouw ding? Ga dan naar Stichting Present. En als je mee wil doen aan de grootste vrijwilligersactie van Nederland, kijk dan op NLdoet.

Kortom: er zijn genoeg dingen die je kunt doen zonder dat je elke week ergens aan vastzit óf waar je super veel moeite voor moet doen. Er móét wel iets tussen zitten dat bij jou past. En die keuze is helemaal up to you!


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: