Met deze 6 tips bespaar jij €1.400 per jaar aan boodschappen

Houd jij ook altijd wat maand over aan het einde van je salaris? Grote kans dat je aan het begin van de maand vrolijk koffietjes to go of nóg een speciaal biertje in de kroeg bestelde. Nu is het eind oktober, tel je de dagen af tot je salaris en moet je een pak spaghetti onderuit je kast tevoorschijn toveren, omdat je alleen nog geld hebt voor een pot rode saus. Als jij ook niet op je rekening durft te kijken aan het einde van de maand, heb ik goed nieuws voor je. Volgens onderzoeksbureau GfK kan 63% van de mensen geld besparen als ze alleen al letten op de boodschappen.

En dat bedrag kan maar liefst oplopen tot 1400 euro per jaar, zegt de Consumentenbond. Laat dat maar even bezinken. Met dat bedrag kun je jouw kont makkelijk op een tropisch strand neer ploffen. Ten minste, als je het voor elkaar krijgt om een jaar lang alleen maar producten in de supermarkt te kopen die in de aanbieding zijn. Gemiddeld zijn afgeprijsde producten namelijk 31 procent goedkoper. Een paar tips:

Bedenk wat je wilt eten op basis van de aanbiedingen

Je kunt dan het beste naar de Albert Heijn gaan. Die heeft gemiddeld 1150 aanbiedingen elke week. Veel meer dan de rest: Jumbo en Hoogvliet delen een tweede plek, met gemiddeld 600 aanbiedingen per week. Vooral voor dure producten als wasmiddel kun je toch het beste maar op je fietsje stappen. Wasmiddel van Robijn is bijvoorbeeld gemiddeld 45 procent goedkoper in de aanbieding.

Minder met vlees

Vlees laat een gapend gat achter in je portemonnee. Het is echt reteduur. Tel daarbij op dat minderen met vlees ook nog eens goed is voor het milieu én je gezondheid. Mocht je toch nog wel wat vlees willen eten, koop het vlees dan altijd in de aanbieding. Dat scheelt veel! 

Ga naar een goedkope supermarkt

Natuurlijk is het bijna onmogelijk om alleen maar aanbiedingen kopen. De rest van je boodschappen kun je dan weer het beste bij de Jumbo, Dirk of Hoogvliet kopen. Daar zijn de producten gemiddeld vier tot zes procent goedkoper dan bij andere supermarkten. De Lidl en Aldi zijn niet meegenomen in dit onderzoek, maar ook daar zul je beduidend minder kwijt zijn. Bij de Appie blijken de basisproducten twee procent duurder te zijn dan bij andere supermarkten.

Ga minder vaak en werk met een boodschappenlijstje

De supermarkt is twee stappen van mijn huis verwijderd, dus de caissière kan elke dag op mijn komst rekenen. Toch zou het beter zijn als ik minder vaak boodschappen zou doen. Ten eerste, omdat je dan minder snoept. Dat is beter voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. In vergelijking tot andere producten zijn snoep en snacks vaak duur.

Ten tweede, omdat je dan voedselverspilling tegengaat. Kijk dus voor je van huis gaat naar de aanbiedingen en bedenk daar wat recepten bij. Wijk daarnaast niet van je boodschappenlijstje af. Zo houd je in de hand wat je koopt en ook dat zorgt voor minder kosten.

Betaal in cash

Bedenk hoeveel je per week kwijt wil zijn aan boodschappen. Volgens het Nibud en het Voedingscentrum kun je voor vijf euro per dag al gezond eten. Dan kom je dus uit op 35 euro per week. Pin dat en betaal je boodschappen met cash. Zo heb je meer zicht op je uitgaven. Maak het een wedstrijdje om aan het einde van de week geld over te hebben en doe dat in een spaarpot. Daar kun je dan mooi die reis naar het tropische strand mee betalen.

Koop in bulk

Als je er de ruimte voor hebt, doe je er goed aan om producten in bulk te kopen. Als jouw favo koffie bijvoorbeeld in de aanbieding is, is het slim om in te slaan. Niet alleen met aanbiedingen gaat dit op trouwens, meestal zijn grote verpakkingen in verhouding goedkoper dan kleine verpakkingen.

Bron: https://www.ondertussen.nl/6-tips-1400-euro-besparen-per-jaar-aan-boodschappen/


Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: